Dorn-therapie

Dorn-therapie komt uit Duitsland. Dieter Dorn uit Beieren is de grondlegger. In tegenstelling tot ‘kraken’ is Dorn een erg milde methode. Met de duimen zet de  Dorn-therapeut op een voorzichtige manier de wervels op hun plek terug. Tegelijk wordt het bindweefsel tussen de wervels losser gemaakt, waardoor de doorbloeding beter wordt. Daardoor voelen mensen zich beter en worden klachten verminderd en voorkomen.

Vrijwel iedereen heeft benen van ongelijke lengte. Dit betekent niet dat een bot langer is!  Het beenlengteverschil ontstaat doordat  ruimte tussen de gewrichten komt. Dat is het gevolg van een verkeerde houding, eenzijdige overbelasting of bijvoorbeeld een misstap. Het verschil kan oplopen tot vier cm. Het lichaamsgewicht wordt verplaatst naar het korte been, waardoor het bekken en de wervelkolom in een ander houding komen te staan. Als deze belasting langere tijd duurt kunnen klachten ontstaan. Denk hierbij ook aan verkramping in de schouderzones, verandering in de stand van de ruggenwervels tot aan de nek aan toe en zelfs  kaakproblemen. Correctie van het beenlengteverschil is de basis van Dorntherapie!

De (tijdelijke) beperkingen van het bewegingsapparaat zorgt voor blokkades. De beperking zorgt ervoor dat ook de spieren rond het gewricht gespannen kunnen zijn en daardoor het omliggende weefsel schade kunnen toebrengen, waar door orgaanfuncties verstoord worden.

De behandeling is ongevaarlijk. Over het algemeen geldt dat de behandeling niet of nauwelijks pijnlijk is. En na elke behandeling heb je een fijn en ontspannen gevoel! Door het veranderen van de stand van de wervels kan een aantal dagen een soort ‘napijn’ optreden. Meestal zijn drie tot vijf behandelingen voldoende. Als het nodig is krijg je ‘huiswerk’ mee om het effect van de behandeling te vergroten. De eenvoudige zelfhulpoefeningen zorgen voor een langduriger succes.

Bij ernstig overgewicht kan de Dorntherapie helaas niet worden uitgevoerd omdat de stand van de wervels niet goed genoeg kan worden gevoeld.

Er bestaan vele manipulatie- en correctietechnieken, ook wel manuele therapie (kraken) genoemd. Het verschil met al deze technieken is dat de Dorn-methode een zachte dynamische manier is om beenlengteverschil en wervelscheefstand op te heffen. Terwijl de cliënt een been, arm of hoofd beweegt, corrigeert ondertussen de therapeut de scheefstand. De wervel wordt ‘met gevoel’ in de juiste positie geschoven. Hierna zullen de klachten snel verdwijnen. De correctie kan soms pijnlijk zijn als een wervel in een foute stand daar uitgedrukt moet worden.

De Dorn-methode kan als zelfstandige behandeling worden gegeven maar ook in combinatie met Breussmassage en/of shiatsutherapie

Breuß-massage. De Breuß-massage is een zachte behandeling van de wervelkolom. Deze massage komt uit Oostenrijk en is ontworpen door de masseur en geneeskundige Rudolph Breuß. Na een ontmoeting met Dieter Dorn zagen Breuß en Dorn dat hun therapieën elkaar goed aanvulden.

De Breuß-massage ontspant de wervelkolom en wordt toegepast bij mensen die bang zijn voor ‘kraken’ en bij angstige of gespannen patiënten. Het is prettig na de Dorn-behandeling. Door de massage wordt de wervelkolom iets opgerekt en krijgen de tussenwervelschijven meer ruimte. Hierdoor is er meer kans op herstel. Er wordt gewerkt met Sint Janskruid-olie. Bestanddelen van deze olie hebben een gunstig effect op de tussenwervelschijven en vermindert de rugpijn. De massage geeft snel een  diepe ontspanning. Breuß-massage kan ook vooraf of los van de Dorntherapie worden toegepast.