Bij Shiatsu-therapie worden acupunctuurpunten en meridianen met de handen behandeld. Daarnaast worden strekkingen en aanvullende technieken toegepast. Meridianen vormen een uitgebreid netwerk in het gehele lichaam en zorgen voor de distributie en verdeling van Qi
Qi (uitgesproken als “tsjie”) is een fundamenteel concept in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en de Chinese filosofie in het algemeen. Het wordt vaak vertaald als “levensenergie” of “vitale kracht”. Volgens de TCM stroomt Qi door het hele lichaam en is het verantwoordelijk voor het in stand houden van alle levensprocessen.
Als je bij mij voor de eerste komt, neem ik een uitgebreide anamnese bij je af onder het genot van een kopje thee. Het is belangrijk om het een en ander in kaart te brengen zodat ik een zo volledig gerichte behandeling kan geven op basis van jouw gegevens.
Ook kijk ik naar de tong dit is de zogenaamde tongdiagnose. Tongdiagnose is een methode binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) waarmee een behandelaar de gezondheid van een persoon kan beoordelen door naar de tong te kijken. In TCM wordt de tong gezien als een spiegel van de interne organen en energiebalans in het lichaam. De verschillende delen van de tong zijn gekoppeld aan specifieke organen. Veranderingen in kleur, vorm, vochtigheid, en de coating van de tong kunnen wijzen op onevenwichtigheden of problemen in het lichaam.
Daarna geef ik een behandelijk op een futon. Ik begin met het voelen van de buik op verschillende plekken, dit geeft mij nog meer informatie voor de juiste behandeling. Daarna begin ik met de door mij gekozen behandeling. Het is ook mogelijk om op mijn behandeltafel behandeld te worden.
Het is prettig om kleding aan te doen of mee te nemen die prettig zit en waarin makkelijk kan worden bewogen, het liefst van natuurlijk materiaal. Ook is het fijn om lekkere warme sokken mee te nemen . De vloer is verwarmd middels vloerverwarming waardoor het aangenaam is om op de futon te liggen. Ik begin de behandeling dus vaak dat de persoon op de rug ligt, regelmatig op de zij en uiteindelijk vaak op de buik.